SYCYLIJSKIE WARSZTATY KULINARNE

Warsztaty kulinarne Sikulagente

Warsztaty kulinarne Sikulagente

Warsztaty kulinarne z Sikulagente

 

Włoska tradycja kulinarna znana jest i uwielbiana na całym świecie. Każdy region Półwyspu Apenińskiego wyróżnia się swoimi unikalnymi smakami, a my akurat mieliśmy niewątpliwą przyjemność wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez prawdziwych znawców oraz pasjonatów kuchni sycylijskiej.

Rozpoczęliśmy od posmakowania sycylijskich wędlin z produkcji rzemieślniczej Salumi Caputo S.r.l,  Diego przywitał nas salame oraz salsiccia siciliana z czarnej świni z Nebrodi. Przez cały czas towarzyszyło nam CUDOWNE wino Feudo Arancio Grillo Sicilia DOC z winnicy Feudo Arancio. Wspólnie przygotowaliśmy olive fritte alla siciliana con pomodorini, które, pokochaliśmy od pierwszego wejrzenia i które na stałe weszło do naszego domowego menu z antipasti. A dalej było wciąż wyśmienicie: ręczne robienie makaronu: pasta fresca, busiate oraz sosy; pesto alla trapanese i Alla norma, były też gnocchi di patate i jeszcze cała masa innych niepowtarzalnych smaków…

Wspólne gotowanie i biesiadowanie w dobrym towarzystwie, wyjątkowe produkty i prostota przyrządzanych potraw to są totalnie nasze klimaty!

Poniżej relacja z  warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Agnieszkę oraz Diego, właścicieli Sikulagente – uroczego sklepiku z oryginalnymi sycylijskimi produktami. Przewodnikiem tej pięciogodzinnej wycieczki w stronę słońca był szef kuchni Alvaro – Kamil Prusicki.

Jeśli tak jak my lubisz poznawać nowych ludzi, a przy tym spędzać czas na gotowaniu i wspólnym biesiadowaniu – koniecznie polub Sikulagente na Facebooku i obserwuj, aby móc dołączyć i wziąć udział w kolejnych warsztatach 🙂 Polecamy z całego serca!

https://www.facebook.com/sikulagente.Europavvvv

https://www.facebook.com/sikulagente.Europavvvv

 

To może Cię zainteresować – Fotografia kulinarna https://kuchtafotografia.pl/fotografia-kulinarna/ https://kuchtafotografia.pl/fotografia-kulinarna/

Komentarze