Warsztaty kulinarne z Sikulagente
Włoska tradycja kulinarna znana jest i uwielbiana na całym świecie. Każdy region Półwyspu Apenińskiego wyróżnia się swoimi unikalnymi smakami, a my akurat mieliśmy niewątpliwą przyjemność wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez prawdziwych znawców oraz pasjonatów kuchni sycylijskiej.
Rozpoczęliśmy od posmakowania sycylijskich wędlin z produkcji rzemieślniczej Salumi Caputo S.r.l, Diego przywitał nas salame oraz salsiccia siciliana z czarnej świni z Nebrodi. Przez cały czas towarzyszyło nam CUDOWNE wino Feudo Arancio Grillo Sicilia DOC z winnicy Feudo Arancio. Wspólnie przygotowaliśmy olive fritte alla siciliana con pomodorini, które, pokochaliśmy od pierwszego wejrzenia i które na stałe weszło do naszego domowego menu z antipasti. A dalej było wciąż wyśmienicie: ręczne robienie makaronu: pasta fresca, busiate oraz sosy; pesto alla trapanese i Alla norma, były też gnocchi di patate i jeszcze cała masa innych niepowtarzalnych smaków…
Wspólne gotowanie i biesiadowanie w dobrym towarzystwie, wyjątkowe produkty i prostota przyrządzanych potraw to są totalnie nasze klimaty!
Poniżej relacja z warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Agnieszkę oraz Diego, właścicieli Sikulagente – uroczego sklepiku z oryginalnymi sycylijskimi produktami. Przewodnikiem tej pięciogodzinnej wycieczki w stronę słońca był szef kuchni Alvaro – Kamil Prusicki.